История на вратовръзката


Въпреки, че определението за вратовръзка в повечето речници е "широка ивица плат, която се увива под яката на ризата, връзва се и се спуска от врата надолу като украшение", нейната история носи още много значения. Мъжете винаги са намирали за необходимо да връзват нещо около вратовете си. Най-ранният пример в историята е древния Египет. Правоъгълното парче плат, което се връзвало и се спускало до раменете, било много важна част от облеклото на египтяните, защото показвало социалния статус на човека, който го носел. В Китай, всички статуи на войници около гроба на император Ши Хуанг Ти са с парче плат около врата, което се счита за прародителя на съвременната вратовръзка. Дори и само това доказва стойността на вратовръзката, достигнала до нас от миналото. В Римската империя мъжете също носели връзки, които много приличали на съвременната вратовръзка.

"Кроата"

Истинското настъпление на вратовръзките в Европа станало през 17 век. Вратовръзката се превърнала в истинска мания, когато Луи XIV забелязал ивицата плат, която хърватските войници носели около вратовете си и я намерил за много естетична. От тук и етимологичният корен на думата вратовръзка ( "Cravat" фр.) от хърватската дума "Croatta".

Символ на индивидуалност

През 1827 год. Оноре дъо Балзак за първи път въвел вратовръзката в литературата с трактата "Изкуството да се носи вратовръзка". В него Балзак разкрил естетическите принципи за носене на вратовръзка. До XIX век европейските мъже носели вратовръзки с различни размери и стилове на завързване в съответствие с традициите на родната им страна. Днес те биха изглеждали твърде странно. Популярните модели по това време носели белега на страната от която произхождат, като руски, американски, ирландски и италиански вратовръзки. Освен това съществували стилове на завързване, които символизирали интересни теми като Дипломация, Лоялност, Пътуване и др. Вратовръзките представяли индивидуалността, както и социалният статус на човека, който ги носел, чрез различните форми и стилове на завързване. Това важи със същата сила и днес.

Универсална форма

Вратовръзката приела по-проста и универсална форма през XIX век. Било прието тя да се увива само един път около врата и да се завързва на възел. Между 1890 и 1900 година вратовръзките имали бели, сини, червени, жълти и зелени райета на черен фон. След Първата световна война черният фон бил заменен с по-живи цветове, които се считат за класически и до днес. Съвременната вратовръзка съществува в сегашната си форма от 1924 година. Преди това те били скроявани по посока на рязане на плата и подложките им били от най-различни материи. Направени по тази технология, те бързо се късали, появявали се неприятни гънки върху плата, а и възелът не бил от най-красивите. През 1924 год. Джеси Ленгсдорф от Ню Йорк, скроил плат за вратовръзки на верев под ъгъл от 45 градуса, а самата вратовръзка разделил на три отделни части, които след това били зашивани. Той патентовал това нововъведение и по-късно продал своето откритие по целия свят.

Изкуството и вратовръзката

Изтъкнатият поет Бодлер казва в началото на XX век: "Истински съвременен художник е този, който успява да покаже епичната страна на всекидневния живот и да разкрие колко поетични сме ние, дори в избора си на вратовръзки". Вратовръзката, която предавала множество психологични и социални послания, вече се била превърнала в обект на изкуството и отразявала мирогледа на някои артистични движения. Първо футуристите, а после и сюрреалистите се заинтересували от вратовръзката. Футуристите интерпретирали вратовръзката,като създали анти-вратовръзка направена от твърд, блестящ метал. Сюрреалистите започнали да изобразяват всичко върху вратовръзката, от сънищата до всекидневния живот.

Феминизмът и вратовръзката

Началото на XX век бил период, през които жените започнали да придобиват все повече свобода и за заклетите феминистки вратовръзката била една от крепостите на мъжкия свят, която трябвало да бъде завладяна, не толкова като аксесоар или украшение, а като символ на мъжествеността.

Нови алтернативи

Втората световна война донесла нови алтернативи за материите, използвани за вратовръзки. Традиционно използваната коприна била заменена от изкуствена коприна.Тази алтернатива доказала, че материята не можело да бъде единственият критерий за качеството на вратовръзките. Феминизмът не бил единственото социално движение, в което се намесили вратовръзките. Във Франция през 1968 год. разбунтувани работници изгаряли вратовръзки по време на улични протести. Това не довело до промяна в навиците на мъжете да носят вратовръзки, но промените в света променили вратовръзките. 70-те и 80-те години донесли нови тенденции. Върху вече по-широките вратовръзки се появили по-женствени мотиви, точки, фантастични десени, които създавали илюзията за триизмерност. Една от най-интересните новости бил така наречения поп-арт подход, с използването на специални печатни техники. За първи път се появил и отпечатан върху вратовръзка образа на Мерилин Монро.

Многообразие

През 80-те широките вратовръзки от 70-те били заменени с тесни. На преден план излезли богатите класически мотиви от източните култури. В същото време съществувало многообразие, което да удовлетвори постмодерните мъже от всички сфери на живот, за всяка ежедневна ситуация. Въпреки, че класическите, сериозни вратовръзки продължили да доминират, появили се и вратовръзки с хумористичен дизайн.
Палитрата от десени превърнала вратовръзката в поле на изява на въображението и през 90-те години. Появяват се вратовръзки с анимационни герои, екологични символи, мотиви от килими, елементи от живописта и архитектурата, рисунки плод изцяло на въображението. Прочути художници започват да се ангажират с дизайна на известни марки вратовръзки.

Новият век

В началото на XXI век вратовръзките запазват класическият размер 9 - 9.5 сантиметра. Навлизането на новите технологии в изработката на тъканите дава възможност иновациите в дизайна да бъдат претворени в материи. Комбинации от естествена коприна с вълна, вълна със сатен Дюкес, естествена коприна с найлон, естествена коприна с тефлон, отразяват непрекъснатите творчески търсения.

А в бъдещето?

Вратовръзката винаги ще бъде онази част от мъжкият гардероб, която ще подчертава мъжката индивидуалност, характер и усет за естетика.

ТЪРГОВСКА   МАРКА
"Виктория Уникат"


Уникален дизайн
Модерна кройка
Перфектна ръчна изработка
Внимателно подбрани
      висококачествени платове
Стегнат и елегантен възел
Среден ръчно изработен шев

гаранция за качество на
материали и изработка

 

Design by ARAX Design